Algemeen
21 december 2023

Optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte in jouw keuken begint bij een doordachte keukenindeling. Het is essentieel om de ruimte in kaart te brengen en jouw wensen helder te hebben bij het kiezen van de juiste keukenopstelling. In deze blog verkennen we de diverse keukenopstellingen die beschikbaar zijn en passen bij elke woonruimte. Van klassieke ontwerpen tot innovatieve indelingen voor iedere ruimte hebben wij de juiste keukenopstelling!

De verschillende keukenopstellingen

Rechte keuken

Een compacte en veelzijdige keuken met een rechte opstelling is perfect geschikt voor kleinere ruimtes en geniet daardoor een brede populariteit. Deze keukenindeling biedt voldoende ruimte voor een kookunit en een spoelbak. Er is daarnaast nog genoeg ruimte voor gewenste inbouwapparatuur zoals ovens, vaatwassen en koelkast.  Zelfs in een relatief kleine kamer of langs een lange rechte wand kan deze opstelling optimaal worden benut.

Rechte keukenopstelling 1 - KEX Keuken Expert

Hoek keuken

Een hoek keuken neemt altijd twee wanden in beslag en is zowel geschikt voor woningen met veel of juist met weinig ruimte. De voordelen van deze keukenopstelling kenmerken zich tot veel opbergruimte en de mogelijkheid om een groter werkblad te plaatsen. De hoekkeuken creëert daarnaast een gezellige en functionele kookomgeving, waarbij de hoek als een natuurlijke scheiding kan dienen tussen het kookgedeelte en bijvoorbeeld een eetgedeelte.

Hoek keukenopstelling 1 - KEX Keuken Expert

Eiland keuken

Het is de meest populaire keukenopstelling op dit moment. De eiland keuken met kookeiland! Het centrale eiland dient bij deze opstelling als een multifunctioneel werkgebied, waar koken, voorbereiden en zelfs gezellig samenkomen naadloos samenkomen. Het biedt extra werkruimte en geeft de keuken een open en ruimtelijk gevoel. De keuken en de woon- of eetkamer zijn met elkaar verbonden en er zijn geen deuren. Vandaar dat een eiland keuken ook bekend staat als de woonkeuken. Deze keukenopstelling is echter alleen geschikt voor woningen met voldoende ruimte.

Eiland keukenopstelling 2 - KEX Keuken Expert

U-keuken

Deze opstelling is zoals de naam al zegt in de vorm van een u. Met aan drie kanten mogelijkheden om kasten of werkblad te vestigen kun je met deze opstelling alle kanten op. Met voldoende ruimte in het midden is er daarnaast voldoende bewegingsruimte om te koken.

U keukenopstelling 1 - KEX Keuken Expert

T-keuken

In de vorm van de T heeft deze keukenopstelling het keukenblad in het midden van de keuken gevestigd. Vaak wordt deze keukenopstelling ook gebruikt als een bar of eetgelegenheid. Een nadeel van een keuken met T-opstelling is dat je om het keukenblok heen moet lopen om aan de andere kant van de keuken te komen.

T keukenopstelling 1 - KEX Keuken Expert

Parallel keuken

Bij de parallel keuken zijn de mogelijkheden eindeloos om jouw keuken in te richten. In dit ontwerp zijn twee werkvlakken of keukenbladen parallel aan elkaar geplaatst, waardoor je een groot werkgebied hebt om te koken en om apparaten op te bergen. Deze opstelling is niet voor elke ruimte geschikt omdat er genoeg ruimte moet zijn na plaatsing van de keuken om gemakkelijk met meerdere personen in de keuken te bewegen.

Parallel keukenopstelling 1 - KEX Keuken Expert

Keukenopstelling indeling

Het maakt niet uit welke opstelling het beste past bij jouw woning en wensen. De indeling van jouw keuken met betrekking tot keukenapparatuur zoals de ovens, kookplaat en spoelbak dient goed op elkaar worden afgestemd. Samen met één van onze adviseurs kun je de indeling van al onze keukenopstellingen volledig op maat samenstellen. Op deze manier ben je gegarandeerd van een keuken die zowel mooi als functioneel is, perfect afgestemd op jouw wensen. Ontdek jouw droomkeuken en plan hier jouw showroomafspraak.